marți, 15 februarie 2011

Consolidarea comportamentului organizational dezirabil (II)

In afara de consolidarea propriu-zisa, o alta posibilitate de invatare a comportamentului organizational dezirabil este imitarea. Imitarea reprezinta pur si simplu copierea comportamentului celorlalti prin observarea directa si prin imaginare. Este ca si cum am fotografia cadru cu cadru "miscarile" unor persoane si am actiona in acelasi mod. Atunci cand nu avem acces la evolutia lor in anumite situatii, pe baza datelor deja existente putem imagina un scenariu. Credem ca astfel ar actiona acele persoane si ne insusim modelul respectiv.

Imitarea este un fel de scurtcircuitare, de modelare directa si nu graduala (prin incercare si eroare) ca in cazul consolidarii. Cu toate acestea, imitarea reprezinta tot o forma de consolidare, caci actioneaza numai in situatia in care experienta sau imaginea cuiva are rol consolidator pentru noi. In general imitam persoane atractive, vivace, credibile, competente, cu un statut social inalt. Deoarece privim consecintele comportamentului modelului ca fiind de succes, se ajunge la o autoconsolidare. Ne comparam cu celalalt, cu modelul si ne autoconsolidam comportamentul.  De aici legatura intre imitare si sistemul de motivare si recompensare. Organizatia poate si trebuie sa incurajeze comportamentele dezirabile prin oferirea de recompense si apreciere atunci cand ele se produc.

Tinand cont de faptul ca mare parte din comportamentul organizational se insuseste prin imitare, este important ca managerii sa constituie modele puternice si pozitive. In lipsa unor modele manageriale puternice, angajatii vor gasi modele puternice dintre proprii colegi, dar nu intotdeauna aceste modele sunt si demne de imitat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu