joi, 17 februarie 2011

Scaderea probabilitatii comportamentului organizational indezirabil

Exista doua strategii de a reduce probabilitatea de aparitie a unui comportament invatat nedorit:

1)Extinctia.
2)Sanctiunea.

Aceste doua principii ale psihologiei invatarii sunt valabile desigur si in mediul organizational.

Extinctia reprezinta incetarea consolidarii unui comportament nedorit. Fara consolidare, acel comportament va fi abandonat in timp. Extinctia actioneaza cel mai bine atunci cand este cuplata cu stimularea unui comportament alternativ dorit  si este important sa avem in vedere acele comportamente invatate in cadrul unor programe de consolidare intarziata sau partiala; caci acestea sunt mai dificil de abandonat decat cele invatate in cadrul unor scheme de consolidare continua si/sau imediata.

Sanctiunea presupune aplicarea unui stimul potrivnic ca urmare a unui comportament, care va duce la scaderea probabilitatii de repetare a acelui comportament. Atunci cand persoana in cauza invata ca un anume comportament duce la consecinte nedorite, probabilitatea de a adopta acel comportament este mult redusa.

Exista o confuzie mai mult sau mai putin generalizata intre consolidarea negativa si sanctiune. Daca in cazul consolidarii negative un stimul nedorit este indepartat ca urmare a unui comportament, astfel crescand probabilitatea cresterii frecventei acelui comportament, in cazul sanctionarii stimulul este aplicat dupa ce un anume comportament s-a produs, scazand probabilitatea repetarii lui. De exemplu, o sanctiune este cazul in care o persoana inceteaza sa mai intarzie la serviciu dupa ce in mod repetat acest lucru a dus la observatii tendentioase din partea colegilor. Consolidarea negativa poate fi situatia in care un angajat invata ca atunci cand nu se lasa deranjat de colegi cand lucreaza el insusi la ceva urgent are suficient timp sa isi termine treaba si sa ii ajute dupa aceea si pe ei.

Pentru ca o sanctiune sa fie eficace ea trebuie sa fie insotita de consolidatori pozitivi si negativi ai unor comportamente alternative dezirabile. Deoarece o sactiune indica doar activitatile nepotrivite si nu propune variante de schimbare, aplicarea ei singulara nu ajuta prea mult, ba chiar produce confuzie. Mesajul continut de sanctiune se pierde, iar raspunsul nedorit este suprimat doar temporar, el aparand de fiecare data cand supravegherea nu este destul de riguroasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu